Een goede start zorgt voor een goed resultaat. Zeker met projecten.
Projecten om nieuwe dingen te maken zijn het mooist. Dit zijn meestal grotere projecten en dus duurt het lang voordat er groen licht is. En als het dan eindelijk zover is ga je snel aan de slag. Meters maken. Want je klanten en je business kunnen niet wachten.
Maar is het ook het juiste om te doen?
Door onze ervaring met projecten volgens PRINCE2, Agile en The Lean Startup hebben we dit geleerd:
Een project loopt pas lekker als er 3 zaken op orde zijn.
1. Project-leden werken samen als een team
Teams moeten ook echt samenwerken. En zoveel mogelijk verantwoording voor hun werk nemen. En krijgen.
2. Dat team werkt aan de juiste dingen
Er zijn wel 100 manieren om jouw projectdoel te behalen. Maar wat is nu de beste oplossing? Wij gebruiken Lean Innovation.
3. En je stuurt op resultaat, niet op activiteiten
Zo zorg je er voor dat er niet dingen gemaakt worden, maar dat er echt iets gebouwd wordt waar jij -of je klant- wat aan heeft. Een nuance verschil met grote impact
Team dynamiek
Vaak is het de chemie van een team die succes bepaalt. Juist die chemie is niet gemakkelijk te sturen.
Maar als van te voren de juiste verwachtingen worden uitgesproken, als mensen elkaar écht begrijpen, als er begrip is onderling… dan lijkt heel veel vanzelf te gaan. En je team zorgt zelf dat dingen gaan lopen. En dat is leuk.
Teamleden weten vaak heel goed hoe ze hun werk moeten organiseren. Met kleine aanpassingen in de aansturing is een team vaak direct een stuk meer zelfsturend.
Lean Innovation
Voordat er budget wordt besteed aan realisatie kijken wij wat we kunnen leren van de gebruiker. En dat is meestal heel waardevol. Zo lever jij direct een goed product. Een product dat snel na oplevering succesvol is. En vaak is je uiteindelijke project kleiner. Omdat je leert dat de gebruiker niet alle bedachte functionaliteit waardeert. En dat zie je weer terug in kortere doorlooptijden en lager budget.
Lean Innovation is de manier van denken uit The Lean Startup. Met snelle experimenten om snel inzicht in jouw doelgroep te krijgen. Hiermee gooien we antieke en risicovolle aannames het raam uit en omarmen we gevalideerde nieuwe inzichten.
Output vs. Outcome
Hoe een project loopt begint al met de gestelde doelen. Traditioneel wordt een project gestuurd op activiteiten en output: zijn de afgesproken werkpakketten klaar, getest, opgeleverd?
Het is verstandiger om te sturen op outcome. Zo kijk je 1 stap verder en kijk je niet alleen of er iets is geproduceerd, maar direct ook of het gewenste resultaat is bereikt. Bijvoorbeeld of je klant alvast de eerste features kan gebruiken. Of dat je data kan verzamelen.
Doe een SPRINT Project Startup
Ons programma is een soort super project kick-off. We pakken de grootste valkuilen aan en helpen je goed op weg. Hierdoor bereik jij sneller resultaat. En dat resultaat is vaak beter dan je initiële plannen.
We zorgen dat je een project start dat op outcome is gericht, en niet op output. En bovendien loopt een project soepeler, en is een stuk leuker om te doen.
We beginnen een dag met team building. Begrijpen wat iedereen belangrijk vind. Wat zijn de waarden en normen? Hoe er het best samengewerkt wordt. Uiteindelijk proberen we het team zo veel mogelijk zelfsturend te maken.
De volgende dag bespreken we de project brief; wat willen jullie bereiken? En waarom is dat zo belangrijk? Deze pellen we af tot we de aannames daarin duidelijk hebben. De meest risicovolle aannames gaan we testen. Hier bedenken we -met de groep- experimenten voor.
Een 3de dag is wat later. Zo hebben we tijd om de experimenten te doen. Deze dag kijken we naar de resultaten. En hieruit maken we een project definitie. Die dus door data ondersteund is.
Zo weet jij dat je een stuk sneller het juiste product maakt.
Meer weten? Contact Aart
Vertel ons over jouw project. Misschien kunnen we je helpen.
De meeste projectvoorstellen staan vol met aannames. Of ze zijn inmiddels achterhaald.