Categorieën
Artikel Design Sprint

Van nul naar getest ontwerp in 1 week? Mákkelijk (met Design Sprints)!

Klinkt ideaal hè? Hoe lang doen jullie er nu over? Voor veel bedrijven is het ontwerpproces van hun producten een langdurig proces. En dat is zonde. Want terwijl jullie je bezig houden met het bedenken, nog eens bedenken, uitvoeren, natuurlijk daarbij politieke lijnen volgen in de organisatie en na een lange tijd tot een beter idee komen, schieten de nieuwe initiatieven van andere bedrijven langs je heen. Toch ga je snel live. Iedereen blij, het is gelukt! En nog wel binnen 6 maanden! Maar het blijkt dat de eerste feedback niet meevalt…. eigenlijk wil je klant een heel ander product. Je kan opnieuw beginnen…. als je geluk hebt.

Sneller innoveren

In 2015 kwam Google Ventures met een oplossing hiervoor. Jake Knapp bedacht met zijn team de design sprint. In een design sprint word een compleet team bij elkaar gezet voor 5 dagen. En in deze 5 dagen wordt op een gestructureerde manier van een heel breed idee naar een getest product gewerkt.

Door de teamfocus en nauwe samenwerking zie je snel een gedragen resultaat. De methode gebruikt heel slim alle aanwezige brain-capacity. Iedereen werkt zelfstandig ideeën uit. Niet degene met de beste babbel wint, maar het beste idee. Dit is heel sterk. Je krijgt je product in een positieve flow en daar ga je ook na de design sprint plezier van hebben.

Hoe dan?

Elke dag heeft een ander onderwerp gedurende de design sprint; bij elkaar is het een heel goed doordacht concept:

  • Dag 1: Kennisdelen en definiëren van vraagstuk
  • Dag 2: Brainstormen en schetsen van mogelijke oplossingen (meervoud)
  • Dag 3: Beslissen wat het beste idee voor het concept is, en welke vragen je wilt onderzoeken
  • Dag 4: Bouwen van een prototype. Hard werken. Maar het plan ligt er al, nu is het alleen uitvoeren.
  • Dag 5: Testen met gebruikers. Echte gebruikers geven hun echte mening zodat je zeker weet dat je goed zit.

Jake Knapp beschrijft in zijn boek SPRINT deze 5 dagen, maar ik doe meestal sprints in 4 dagen. De eerste 3 dagen doen we dan op maandag en dinsdag, en dan hebben op donderdag al resultaat. Ik heb Jake laatst in Kopenhagen ontmoet en onder meer hier over gesproken. Ook volgens hem kan dit prima en het is wel zo efficiënt.

Het resultaat van deze week is een uitgewerkt idee en duidelijke antwoorden van je échte gebruikers: “Ja dit willen we”, of misschien wel “Ik snap niet hoe dit werkt”. Maar ook je team zit in een flow die ervoor gaat zorgen dat je project sneller en beter tot z’n eind/recht komt. Want iedereen weet dat dit het beste idee is, het is al concreet uitgewerkt en ook waarom het voor de klant zo belangrijk is. Vergelijk dit nog eens met het verhaal waar ik mee begon. En denk aan de besparing in het geval je iets hebt bedacht wat niet werkt. Inderdaad, je hebt 5 maanden en 3 weken werk bespaard. Gefeliciteerd!

Wil je meer informatie of ben je nieuwsgierig naar Design Sprints? Neem contact met mij op of laten we connecten op LinkedIn. Ik ga binnenkort een pilot doen en zoek nog teams die mee willen doen.

Veel SPRINT plezier!