Categorie├źn
Artikel Remote Working

Zo zijn jouw online workshops minder saai

Yep. Dit jaar zijn de meeste workshops die ik doe online. En we zijn dat nu allemaal wel redelijk gewend. Maar toch hoor ik nog net iets te vaak van mensen die de hele dag achter elkaar in Zoom of Teams zitten. Killing.

Ik gebruik meestal Mural voor mijn workshops (en soms Miro).

Hier 3 manieren om het allemaal net wat leuker te maken. En ze werken voor iedereen.

Confetti 🎉

Als je MURAL gebruikt kan je met confetti strooien. Deze functie is een paar maanden geleden toegevoegd en ik gebruik het best wel vaak.

Als je facilitator bent heb je speciale rechten. Je kan zien aan het sterretje bij je foto of je facilitator rechten hebt. 1 van die dingen is dat je met confetti kan strooien. Als je op de Celebrate-knop drukt krijgt iedereen de snippers op zijn beeldscherm.

Leuk bij het afsluiten van een dag. Als je wat bereikt hebt of als er net iets heel goed is gegaan.

Snap Camera

Iedereen zit in online meetings achter de webcam. Het ziet er altijd een beetje saai uit. En in elk geval altijd hetzelfde.

Ja, misschien gebruikte je al eens SnapChat. Daar had je van die leuke filters. Verder ben je het natuurlijk weer vergeten. De Snap rage is een beetje overgewaaid. (Maar ik verwacht dat het nog wel terugkomt. Snap is wereldwijd behoorlijk in opkomst.)

Een leuk cadeautje van Snap is dat je de filters kan downloaden en ook los op je laptop of PC kan gebruiken. Ga naar https://snapcamera.snapchat.com/ en volg instructies voor Mac of Windows.

Je krijgt een extra virtuele camera op je laptop. Als je die kiest kan je je webcam gewoon gebruiken, maar dus ook alle filters van SnapChat. En daar zitten altijd leuke dingen bij om je meeting een beetje op te schudden.

Deze truc werkt dus ook als je Zoom of Whereby of Teams gebruikt. Alles met een webcam is goed.

Paaseieren

Vaak duren online meetings gewoon te lang of zijn ze te saai. Met workshops wil je iedereens aandacht erbij. Genoeg pauzes helpen. Koffie helpt. En af en toe een onverwachte wending ook.

Workshops plan ik in blokken van 1 uur: 45 minuten werken en dan 15 minuten pauze. Dat is niet toevallig, want 45 minuten is de aandachtsspanne van een volwassen persoon. Natuurlijk kan je die pauze van te voren aangeven, maar wat veel leuker is: verstop een kopje koffie, of een koffieboontje in je MURAL. Toevallig net op de plek tussen die oefeningen waar de pauze valt.

Je deelnemers vinden het kopje koffie en “Yes! We mogen pauze!”. Veel leuker.

En hoe je die plaatjes dan vindt? Dat kan heel makkelijk in MURAL zelf. Je hebt geen Google nodig. Zoek in de linker verticale menu bijv. op “coffee time gif”. Mural zoekt in bijv. Tenor. En dan vind je leuke dingen zoals dit:

En jij?

Probeer je een van deze tips? Of andere? Laat me weten, vind ik leuk!