Categorieën
Artikel Design Sprint

Hoe doe je een Design Sprint in 4 dagen? 🚀

Designs Sprints. Gelukkig zie ik ze steeds meer. Ik heb 10 jaar ervaring als Agile coach en ik ken geen andere methode die zoveel waarde levert. Van nul naar getest ontwerp in één week! Mijn eerste Design Sprint was bij de ING in 2015. En eerlijk gezegd hadden we geen idee hoe we het nou precies moesten aanpakken.

We hadden een probleem; bijna iedereen werkte maar 32 uur. Dus we deden die Sprint dan maar in 4 dagen. Dat was vooruitstrevend. Maar zelfs Jake Knapp doet tegenwoordig Sprints in 4 dagen. Lees hier hoe je kortere sprints kan doen.

Voorbereiden

Als je in 4 dagen wilt sprinten moet je je wel goed voorbereiden. Het schema laat weinig ruimte voor geklooi, dus begin met de Google Ventures site en het SPRINT boek te lezen. Daarin staat heel precies elke dag beschreven en ook checklists.

Zorg dat het onderwerp in grote lijnen bekend is, maar blijf uit de details. Bedenk ook alvast van tevoren een Decider. Dat helpt. En zorg dat je benodigdheden klaar staan: grote en kleine Post-ITs, Sharpies, tape, pennen en de ronde stickertjes. Zeker in je eerste sprints, volg de oefeningen uit het boek. Er zit een heel mooie opbouw in, en doordacht; het werkt echt. Maar pas de dagindeling aan, als volgt:

Dag 1 – Kennisdelen en Schetsen

De eerste dag gaat over delen van kennis. In de ochtend doe je eerst een intro waarin je de How-Might-We briefjes uitlegt. Dan doe je de Expert Interviews, Long Term Goal, Sprint Questions en maak dan de Map. Tijd voor lunch! 🥕🍔🍽

In de middag doe je de Lightning Demo’s en dan de schets-oefeningen: Note-taking, Ideas, Crazy-8’s, Solution Sketch. En dan is iedereen moe en mag voldaan naar huis.

Dag 2 – Beslissen en Story Board

Dit is weer een intensieve dag. Je begint met de Art Gallery: alle Solution Sketches hangen aan de muur. Dan volgt de presentatie van elke schets, en de Straw Poll. Nu heeft de Decider genoeg informatie om te beslissen. Als de keuze is gemaakt moet er weer even bijgetankt worden. Lunch!

En in de middag maak je dan het Story Board zodat je daarna helemaal klaar bent om het prototype te maken

Verder

In dag 3 en 4 bouw je het prototype en doe je de user tests. En die gaan precies zoals in het boek, maar nu heb je mooi wel een dag gewonnen 😀 En belangrijker nog, als 5 dagen achter elkaar niet lukt (wegens werktijden bijv.) heb je tenminste niet een onderbreking van een weekend in je Sprint.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. En dat je misschien wel een dag bespaart. Ik vind het leuk om feedback te krijgen of het gelukt is. En lees later ook mijn artikel over Valkuilen in een Design Sprint. Dan kan je helemaal los.

Ik geef donderdag 17 mei, 16:00 een webinar “Doe je eerste Design Sprint”. Hierin vertel ik waarom Design Sprints zo goed werken en hoe je je eerste Sprint moet doen. Meld je gratis aan om mee te doen. En als je het over Design Sprints wilt hebben of meer van me wilt lezen, laten we connecten, leuk!