Categorieën
Artikel Design Sprint

Valkuilen in een Design Sprint

Design Sprints. Als je dit leest ken je ze vast. Er zijn een paar dingen die heel makkelijk misgaan. Ik zet de valkuilen hier op een rij, dan hoef jij er niet meer in te stappen.

Discussies

De waarde van een sprint zit in het tempo: in 1 week van nul naar een getest prototype. Zorg dan ook dat het tempo niet verstoord wordt. Soms heb je organisaties die vastgeroest zijn. Of teams die al lang samenwerken aan een product. Of juist allemaal super energieke deelnemers die elkaar nog niet kennen. Hoe dan ook, het is het even wennen: veel slagkracht en weinig discussie. Als in een Sprint discussies opsteken moet direct worden afgewogen of de discussie van belang is voor het eindresultaat. Hier speelt de Facilitator een belangrijke rol.

De meeste discussies dragen niet bij aan het eindresultaat. Namelijk, er wordt voor belangrijke keuzes een straw poll gedaan (dat is dat je de ronde stickertjes mag plakken). En dan door de Decider besloten. Neem als facilitator wel altijd alle input mee en documenteer het (gewoon met Post-ITs op de muur) en zo kan je een hele discussie snel parkeren. 🅿👊

Geen zekerheid

Sprint deelnemers moeten zich veilig voelen. Zeker voor deelnemers met een expertise buiten product design zijn sommige zaken nieuw en onwennig. Bijvoorbeeld sommige mensen voelen zich onzeker omdat ze niet goed kunnen schetsen. Of zelfs dat ze geen goede lightning demo kunnen geven.

Ook al werk je hard naar een doel toe, voorkom een gehaaste of gestresste sfeer. Zorg juist voor een ontspannen sfeer en een gevoel van zekerheid. Dat helpt enorm in het aanhaken van iedereen. En in een ongedwongen, positieve sfeer ontstaan ook nog eens de beste ideeën. Denk maar eens aan die goede ideeën die je onder de douche krijgt.💡✨🤩🚿

Beslissingen buiten de Design Sprint Bubble

Een Design Sprint is een andere organisatie van het team dan normaal. Dat is krachtig, want zo worden ook bijzondere ideeën geboren. Vergeet alleen niet om verder te kijken dan de Sprint bubbel. Bedenk goed dat beslissingen in de Sprint volgende week nog steeds gedragen moeten worden. Daarom zijn 2 dingen belangrijk:

  • Iedereen moet gelijkwaardig mee doen in de Sprint en snappen waarom sommige keuzes gemaakt worden. Dan worden de keuzes ook later nog gedragen.
  • De Decider moet ook na de Sprint voldoende autonomie hebben om achter de keuzes uit de Sprint te blijven staan. Als iedereen meegaat in de Happy Flow van de sprint, maar het resultaat de week erna van tafel wordt geveegd (bijv. door hoger management) is de week voor niets geweest!

Ego’s 👨🏻‍🎤

Super lastig! Grote ego’s in de sprint die het proces verstoren. Ze zijn sceptisch, frustreren oefeningen. Ze stellen vragen, maar alleen om hun mening te ventileren. Vaak zijn dit mensen die zich aangevallen voelen. Bijvoorbeeld designers die eerder aan het product werkten.

Probeer altijd te begrijpen waar de weerstand vandaan komt en los de situatie op. Zo snel mogelijk. Dit is echt een taak voor de facilitator, en dit is niet altijd makkelijk. Als je in het coaching beter wilt worden lees bijvoorbeeld Coaching Agile Teams van Lyssa Adkins.

Ik geef donderdag a.s. 16:00 een webinar “Doe je eerste Design Sprint”. Hierin vertel ik waarom Design Sprints zo goed werken en hoe je je eerste Sprint moet doen. Meld je gratis aan om mee te doen.

En als je het over Design Sprints wilt hebben of meer van me wilt lezen, laten we connecten, leuk!

Geef een reactie